Wiele osób nie wyobraża sobie posiłku z mięsem czy rybą, a w szczególności ziemniaków pieczonych czy frytek bez dodatku ketchupu. Razem z musztardą i chrzanem jest on od lat jednym z bardziej popularnych dodatków smakowych do posiłku. Ketchup Kotlin -60% kcal Jedna z niewielu alternatyw ketchupu o obniżonej zawartości cukrów. Firma znana, [...]
Zainteresowanie żywnością ekologiczną jest ogromne. Czy wynika to z rosnącej świadomości, że jakość pożywienia i jej pochodzenie ma znaczenie i duży wpływ na nasze zdrowie, czy może jest to kwestia mody? Właściwie to jedno i drugie. Nie da się ukryć, że jesteśmy podatni na panujące trendy i często decydujemy się na coś niekoniecznie świadomie. Ale [...]
Jeśli dla kogoś trening aerobowy nie jest główną aktywnością wynikającą z charakteru wybranej dyscypliny, to należy wziąć pod uwagę nie tylko korzyści, ale też i ryzyko. Wiele osób lekceważy wpływ na zdrowie np. biegów długodystansowych i nie przemawiają do nich żadne racjonalne argumenty dotyczące wpływu takiego wysiłku na stężenie testosteronu, [...]
[...] ogólnego klimatu politycznego i osobistej historii. W ramach naszego procesu wsparcia sportowców zapewniamy „zaproszenia” każdemu zawodnikowi Olympia, który złoży o nie wniosek. Listy te są często wymagane w procesie imigracyjnym, umożliwiając sportowcowi potwierdzenie powodu wjazdu do kraju. Chociaż dostarczają dokumenty potwierdzające [...]
Nandrolone, czyli legendarna „deka”, jest jednym z najlepiej przebadanych SAA na rynku. Jest to w istocie 19-nortestosterone. Pierwszy raz opisany został w 1960 roku. Na receptę przepisywany od 1962 roku. Zakazany w sporcie od ok. 1975 roku. Zsyntetyzowany w 1950 roku. Szukano jego zastosowania do kontroli płodności u mężczyzn, do [...]
W dobie dostępu do Internetu problemem jest zalew nieprawdziwych informacji dotyczących treningu, ale też szeroko rozumianego zdrowia. Wiele osób twierdzi np., iż organizmy GMO są wyjątkowo szkodliwe dla zdrowia m.in. rakotwórcze – tylko…, że aż 87% naukowców z USA zrzeszonych w ramach American Association for the Advancement of Science twierdzi, [...]
[...] serwatkowego. 40 gramów białka sojowego wpłynęło w nieznaczny sposób na zwiększenie syntezy białek mięśniowych. 20 gramów białka sojowego nie wpłynęło na syntezę białek mięśniowych. Naukowcy wysnuli wniosek, iż jest to związane z niską zawartością leucyny w białku sojowym. Jeśli więc zależy Ci na rozwoju masy mięśniowej, unikaj białka sojowego.
Nutella i dzieciństwo było piękniejsze. Świeżutki chlebek z masełkiem, na to tona Nutelli i śniadanie nabierało nowego znaczenia. Mimo upływu czasu nadal jest jednym z najczęściej kupowanych kremów czekoladowych. Zazwyczaj przez ludzi, którzy niekoniecznie dbają o swoją sylwetkę i zdrowie. Osoby bardziej aktywne, będące na diecie, szukają [...]
Cynk jest jednym z minerałów tzw. śladowych, którego potrzebujemy w niewielkich ilościach. Nie oznacza to jednak, że jest dla nas mało istotny. Wręcz przeciwnie, cynk bierze udział w wielu różnych reakcjach chemicznych, jakie zachodzą w naszym organizmie. Dzięki niemu szybciej goją się rany, wzmacnia się układ odpornościowy, występuje mniej [...]
Woda odgrywa niezwykle ważną rolę w naszym organizmie. Pełni ona funkcje transportowe, reguluje temperaturę ciała, wspomaga trawienie, usuwa toksyny i utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry. Bez odpowiedniego nawodnienia możemy doświadczać zmęczenia, osłabienia, problemu z koncentracją oraz problemów z układem pokarmowym. Prawidłowe nawodnienie [...]
Tłuszcz wisceralny. Zasoby tkanki tłuszczowej są ulokowane w postaci tłuszczu podskórnego, wewnątrz mięśni oraz w tułowiu (m.in. depozyty trzewne, czyli wisceralne, np. wewnątrz i pozaotrzewnowe, sieciowe oraz międzynarządowe, np. okołowątrobowe). Występowanie tłuszczu wisceralnego jest skorelowane z cukrzycą typu II, insulinoopornością oraz [...]
[...] ze wzrostem zachorowalności na tego typu dolegliwości, wzrasta również, w uprzemysłowionych społeczeństwach, śmiertelność z tego powodu. Podsumowanie i wniosek We wnioskach możemy przeczytać, że: stretching w większym stopniu przyczynił się do obniżenia ciśnienia krwi, marsz zaowocował większym zmniejszeniem obwodu talii, [...]
Był czas, kiedy mleko było po prostu mlekiem. Pochodziło od krowy, ewentualnie kozy... Dzisiaj nie dość, że mamy do wyboru mleko tłuste, półtłuste i chude, z laktozą i bez laktozy, to jeszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Nie można też zapomnieć o mleku ekologicznym i tradycyjnym. Z czego wynika, że hasło "ekologiczne" stawia nas na [...]
Dlaczego bycie "eko" jest tak modne? W dzisiejszych czasach coraz więcej osób myśli o tym, co dostaje się do ich organizmu, skąd pochodzi żywność, którą spożywają i jakie są tego konsekwencje. Żywności ekologicznej nie znajdziemy w każdym sklepie, aczkolwiek coraz więcej z nich, reagując na potrzeby konsumentów, stara się zorganizować oddzielny [...]
Czy znasz to uczucie euforii, które pojawia się po dobrym treningu? Czy wiesz, skąd się ono bierze? Wszystko to sprawka endorfin, substancji chemicznych poprawiających nastrój. Endorfiny nie tylko dają naturalny haj, ale zmniejszają też odczuwanie bólu i sprawiają, że czujesz się zrelaksowany. Ile zatem trzeba ćwiczyć, żeby to poczuć? Czy istotny [...]
Zjawisko kaszlu występującego po iniekcji środków z grupy SAA od długiego czasu zajmuje uwagę naukowców. Nie wiedzą do końca, skąd bierze się kaszel, powstało na ten temat wiele teorii. Przede wszystkim chciałbym wyjaśnić, iż mityczny kaszel wiązany z trenbolonem (ang. tren-cough) to zjawisko uniwersalne, dotyczące wszystkich środków umieszczanych [...]
Czy tego chcemy, czy nie, do użytku weszła cała masa zamienników cukru (aspartam, acesulfam K, sukraloza). Niestety z reguły ludzie nie używają rozumu, ale emocji. Zamiast rozważyć realne zagrożenia wolą szukać tych urojonych. Co najgorsze na manipulację podatne są nawet osoby z wyższym wykształceniem. Czy słodziki tuczą? Nie ma na to żadnych [...]
Cynk to minerał, który odgrywa kluczową rolę w zaskakującej liczbie reakcji chemicznych w naszym organizmie, które pomagają zarówno kobietom, jak i mężczyznom, zachować zdrowie. Bierze udział w regulacji hormonów, wspiera układ odpornościowy i zdrowie skóry. Oczywiście to nie wszystko! Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się o cynku jeszcze więcej — w [...]
Dieta to słowo modne, powtarzane jak mantra, atakujące nas niemal na każdym kroku. Coraz więcej osób przestaje jednak traktować słowo „dieta”, jako obniżanie spożycia kalorii, którego celem jest zmniejszenie wagi ciała. Słowo dieta nabrało nowego wymiaru, a jej celem ma być promowanie dobrego samopoczucia, a nie wyłącznie utraty wagi. [...]
Niedawno pisałem o tym, jak manipuluje się danymi naukowymi. W artykule na jednym z portali zachęcano do picia wódki: „Wódka jest dobra dla zdrowia. Ma aż 7 niezwykłych korzyści!” Czy umiarkowane spożycie alkoholu ma negatywny wpływ na zdrowie? Okazuje się, iż krótkoterminowo bardzo niewielka ilość etanolu ma korzystny wpływ np. na [...]